Bennett wallabie(© Helma van Dijk)

Bennett wallabie(© Helma van Dijk)

Goede voeding:

  • Altijd volop vers water. Vergeet niet dat er in de warme zomermaanden extra behoefte is aan vers drinkwater. Wallaby’s drinken gemiddeld 1 liter water per dier per dag.
  • Geef de dieren een goede kangoeroebrok.

Er zijn verschillende fabrikanten in Nederland die speciale kangoeroekorrels produceren echter zijn ze zeker niet allemaal even goed. Hou hierbij vooral ook een hoog vitamine E en Selenium gehalte in de gaten.  Vitamine E en Selenium van deze combinatie is bekend dat zij een belangrijke rol spelen bij het in stand houden van het spiervolume en de opbouw ervan. Als antioxidant levert vitamine E tevens een belangrijke bijdrage in de spierstofwisseling, in het bijzonder bij de afvoer van verbrandingsstoffen in de cel.

Het gebrek aan vitamine E (tocoferol) dat, al dan niet gepaard kan gaan met een gebrek aan selenium, veroorzaakt degeneratieve spier- en vaatletsels. Vitamine – E- gebrek kan bij verschillende diersoorten leiden tot spierdystrofie (bv. ‘white muscle disease’)

  • Zowel ’s zomers als ’s winters vers hooi van goede kwaliteit.

Ruwvoeder is noodzakelijk voor een goede spijsvertering. Grof gezegd kunnen voedermiddelen ingedeeld worden in twee categorieën: krachtvoer en ruwvoer.

Ruwvoeders zijn voedermiddelen met een minimale  vezellengte van 8 mm. Deze vezellengte van acht mm is nodig is voor een goede maag- darmwerking. Vezels worden in de blinde en de dikke darm afgebroken en stimuleren tevens de darmbewegingen. Goede darmbewegingen zijn noodzakelijk om het voer in de darm te mengen met de darmsappen en dus voor een optimale vertering en transport van de voedselbrij. Voedermiddelen zoals gras, hooi, en luzerne zijn dus ruwvoeders. Andere voedermiddelen vallen dan automatisch onder de categorie krachtvoer. Het energiegehalte op zich is dus geen criterium voor het onderscheid tussen ruwvoer en krachtvoer. Met deze definitie kan het dus zijn dat bijvoorbeeld gras in de wei ruwvoer heet en kunstmatig gedroogd, fijn gehakseld gras dat tot een brokje is geperst, krachtvoer is geworden. Er zijn vele combinaties van voedermiddelen mogelijk voor een goed uitgebalanceerd rantsoen.Het is van groot belang dat Kangoeroes en Wallaby’s het hele jaar door beschikken over ruwvoeders. Behalve gras moeten zij ook hooi van goede kwaliteit hebben. Tevens is luzernehooi een prima ruwvoeder dat graag gegeten wordt.

  • Takken wilgenhout (evt. fruitbomen hout)

Wilgenhout bevat de stof acetylsalicylzuur. Dit is de werkzame stof in Aspirienne en heeft heeft een koorts- en pijnstillende werking. Echter de hoeveelheid van acetysalicylzuur in wilgenhout is dusdanig gering dat dit absoluut geen gevolgen heeft voor het dier. Kangoeroes/ wallabies zijn dol op wilgenhout, tevens is het zeer gezond. Takken om op te kauwen dragen tevens bij aan de preventie van “Lumpy Jaw” (kaakontsteking).

Zorg voor een goede weide met voldoende gras. Een gebruikelijk BG weidemengsel is prima. Nog beter is een wat hardere grassoort. Gazongrassen zijn niet geschikt en ook niet ontwikkeld voor consumptie door dieren. De dieren zijn dol op paardenbloemen, welke ook zeer geschikt zijn voor de dieren. Paardenbloemen worden ook als geneeskruid gebruikt o.a. vanwege de heilzame werking op lever en nieren, toegepast om het lichaam te ontgiften.  Verder bevat de plant de stoffen als, vitaminen C,D,E , verschillende B vitaminen, choline, carotenen, kalium, natrium magnesium, ijzer, koper, zink, calcium.

  • Mineralenblok  (Liksteen voor koeien of paarden)
  • Wortelen (Bron van bèta- caroteen).

 

Albino Bennett (© Helma van Dijk)

Albino Bennett (© Helma van Dijk)

Bèta- caroteen kan in het lichaam worden omgezet in vitamine A. Vitamine A is ondermeer nodig voor het goed functioneren van de ogen, met name voor het aanpassen van de ogen aan de duisternis.

Bèta- caroteen is ook een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen. Speelt ook een rol bij de weerstand tegen infecties en parasitaire infecties.

  • Luzerne: Luzernehooi in balen (natuurlijk gedroogd)  genieten de voorkeur.

Luzernehooi is een eiwitrijk ruwvoeder. Luzerne wordt geteeld door akkerbouwers op de zware kalkrijke klei. Doordat luzerne een penwortel kan hebben van drie meter kan het ook vanaf deze diepte zijn voeding halen. Luzerne is rijk aan vitaminen, mineralen en spoorelementen. Het is een eiwitrijk product met een hoge opname, een hoge structuurwaarde en een goede verteerbaarheid van organische stof. Dat maakt luzerne tot een zeer gezond product. De grove structuur van luzerne garandeert een optimale maag- darmwerking.

Pas Op: luzerne in plastic zakken is niet geschikt. Hierin zitten vaak behalve melasse ook stro en andere stoffen. Melasse is een stroop /suikerachtige stof welke niet goed is voor de dieren.

Eventueel als extra:

  • Witlof en Andijvie
  • Zoete aardappel

Geef de dieren nooit:

  • Groente zoals koolsoorten
  • Hout van boomsoorten met hoog looizuur gehalte zoals bv. Eiken, beuken etc.

Looizuur = Tannine. Indien tannine in grote hoeveelheden wordt geabsorbeerd kan het  levercellen beschadigen.

  • Brood i.v.m.”Lumpy Jaw”(kaakontsteking).

Zeker niet in grote hoeveelheden. Het regelmatig voeren van brood wordt o.a. ook in verband gebracht met het mede veroorzaken van “Lumpy jaw”.  Het is weliswaar nog niet onomstotelijk bewezen, maar er zijn hiervoor wel   ernstige aanwijzingen.

  • Geef in ieder geval nooit zomaar groente of fruit waar men niet zeker van is of dit geschikt is voor de dieren.