Gunyah zet zich in voor het voortbestaan van de kangoeroesoorten die nog voorkomen buiten Australië.

Door de jaren heen is er een lange zoektocht geweest naar goede voeders. Helaas liep dit uit op een grote teleurstelling. Uiteindelijk is de noodzaak ontstaan om de regie van de productie van goede voeders in eigen handen te nemen en is “Gunyah kangoeroe-korrel” ontwikkeld.

Het park beschikt over de juiste kennis van en ervaring met kangoeroes, maar is niet deskundig op het gebied van voeroptimalisatie en aanverwante zaken. Vandaar dat voor dit onderdeel de deskundigheid is ingeroepen van Feed Innovation Services BV te Wageningen (www.feed-innovation.com). Zij hebben wereldwijd een deskundige naam op het gebied van optimalisatie en nutriënten. De nauwe samenwerking van Gunyah en Feed Innovation Services BV heeft er toe geleidt dat inmiddels de eerste “Gunyah kangoeroe-korrel” een feit is. De doelstelling van Gunyah is om meer kangoeroevoeders te ontwikkelen. Zodat gedurende het jaar voor elke kangoeroesoort en in elke situatie een passend voer gegeven kan worden. voer logo

Kangoeroes stellen hoge eisen aan een uitgebalanceerde voeding voor een optimale conditie, waarin zij bestand zijn om ook in minder gunstige omstandigheden toch optimaal te kunnen functioneren. Dit wordt veelal onderschat. Ondervoeding is een veel voorkomend probleem bij gehouden kangoeroes. De oorzaak is niet het onvoldoende voeren, maar een verkeerde rantsoensamenstelling. Vooral in de winter en in het vroege voorjaar komen problemen aan het licht.

Een goede gezondheid staat ook voor weerstand en een optimale conditie, dus zullen er minder slachtoffers ten deel vallen aan ziekten als Lumpy Jaw, Spierdystrofie, uitblijven van geboorte dan wel het vervroegd verstoten van jonge dieren met de dood tot gevolg of andere ongemakken.

Naast een goede huisvesting valt of staat de kans van leven en overleven bij kangaroes bij het aanbod van de juiste voeding.

Dit geldt voor zowel kangoeroes die leven in gevangenschap / een beschermde omgeving alsook in het wild. Bij in het wild levende dieren sterft 80% van de joey’s bij gebrek aan het juiste voedsel. Bij aanhoudende voedseltekorten sterven uiteindelijk tot 100% van alle jonge dieren zowel in als uit de buidel. Tevens raken dieren onvruchtbaar bij het uitblijven / vinden van de juiste voeding. Dit zelfde geldt voor de dieren die buiten Australië al dan niet hobbymatig worden gehouden.

“Gunyah kangoeroe-korrel” draagt bij aan het dierenwelzijn, het verhoogd de gezondheid en vergroot de kans op een gezonde voortplanting.