kangoeroe opvangcentrum

 

In de afgelopen 20 jaar hebben wij meer dan eens kangoeroes en moederloze joey’s opgevangen. Wij beschikken over meerdere geschikte weides en nachtverblijven die speciaal zijn ingericht voor deze dieren. In deze omgeving zullen dieren snel tot rust komen bij soortgenoten en direct de juiste optimale verzorging krijgen. Voor hulp of advies kunt u altijd contact opnemen.

 

Met betrekking tot dieren die ontsnapt zijn; GA NOOIT ACHTER DEZE DIEREN AAN om ze te vangen, ze worden hierdoor alleen maar opgejaagd. Bewaar rust en kalmte. Een dier, dat om welke reden dan ook de wei heeft verlaten, wil uiteindelijk maar één ding. . . terug naar de soortgenoten en de vertrouwde omgeving. Het zal uit zichzelf nooit het gevaar (drukke straat o.i.d.) opzoeken, dit gebeurt alleen als het opgejaagd wordt.

wallaby Gameren jotam(© Helma van Dijk)

Yotam heeft vriendschap gesloten met één van zijn nieuwe vriendinnen(© Helma van Dijk)

Wallaby die uit Gameren kwam, vermaakt zich prima in de groep met dames.

Niet AAP maar de Kangoeroe Werkgroep ging de Bennetwallaby ophalen in Gameren. We werden op te hoogte gebracht over de gevonden wallaby, al snel daarna zag ik berichtgeving incl. foto.  Dit baarde me ernstige zorgen ……. niet alleen de voeding (die op advies van AAP werd aangeboden), ook de ruimte waarin het dier verbleef. In deze ruimte, die duidelijk niet was gemaakt voor kangoeroes, kon het dier zich gemakkelijk ernstig verwonden met de dood tot gevolg als het ondeskundig zou worden benaderd of opgejaagd, maar ook zodra het dier zich ernstig bedreigd zou voelen. Daarnaast was de geadviseerde voeding helemaal niet geschikt en kon vroeg of laat ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Na het plegen van een aantal telefoontjes kregen we in goed overleg toestemming om het dier te halen. Ik had het natuurlijk kunnen weten dat AAP alleen in actie komt als er ook tv-camera’s draaien. SBS6 belde diezelfde ochtend omdat zij hadden vernomen van AAP, dat niet zij maar wij de wallaby zouden ophalen, of zij erbij konden zijn voor opnames. Zij hadden immers afspraken al gemaakt hierover met AAP, en wilden hoe dan ook komen filmen om de geplande uitzending te kunnen maken.

Ik heb ze laten weten dat dit geenszins een goed plan is. Dat dit het welzijn van de wallaby zeker niet ten goede komt. Het dier had  de afgelopen dagen al hevige stress doorstaan  o.a. door de eerdere gemaakt tv-opnames van regionale omroep (Gelderland) en door al de andere mensen die het dier persé van dichtbij wilden bekijken. Ik heb SBS laten weten dat je dit soort extreme stresssituaties niet ongestraft kunt blijven opzoeken, dat dit de gezondheid van het dier ernstig in gevaar brengt. Ook hun voorstel op enige afstand te blijven hebben we afgewezen.

Ik heb ze laten weten dat het een veel beter plan zou zijn even wat geduld te hebben. Dat als de wallaby op zijn plek en in alle rust tussen soortgenoten zit, het een beter en mooier moment is te filmen. Maar goed, het ging kennelijk niet om de gezondheid van het dier maar om de sensatie, er werd op dit laatste voorstel dan ook niet ingegaan.

Er was mij alles aan gelegen de kangoeroe in alle rust en met beleid in veiligheid te brengen. Hierbij kun je geen publiek gebruiken dat de stress voor het dier op voorhand al opvoert. Vangnetten of een verdovingsgeweer moet je ook niet willen gebruiken, ook dit heeft menig dier met de dood moeten bekopen. De beste methode in deze situatie is om met een paar mensen die rustig zijn en enige kennis van de dieren hebben, op een tactische wijze het dier snel met de hand te vangen. Vervolgens moet het in een speciale transportbox regelrecht naar een geschikt onderkomen worden gebracht. Een ongevaarlijke methode voor mens en dier. Het totaal kost maar een paar minuten en levert weinig sensatie op, het is dus eigenlijk ook geen film waardig. Alleen de ‘vinder’, Yotam Lambooij, mocht getuige zijn en helpen het dier, eenmaal in de transportkist, naar de auto te brengen.

Yotam Lambooij uit Gameren, de man die de wallaby in de achtertuin van zijn vader ontdekte en deze wist in te sluiten in een grote volière, was zeer begaan met het dier. Hij heeft zijn uiterste best gedaan het dier zo goed mogelijk te verzorgen.  Hij wilde ook zelf nog even poolshoogte komen nemen hoe het nu met het dier gaat. Lambooij is blij te zien dat het wallaby mannetje “Yotam” (hoe anders) zich nu al prima thuis voelt in de groep soortgenoten. Overigens is dit de eerder dit jaar door ons opgevangen groep dieren die door AAP waren geweigerd omdat ze niet aan wallaby-opvang deden …..

Yotam Lambooij genoot er zichtbaar van het dier nu geheel zonder stress en in zijn element terug te zien. Nadat je eenmaal de zorg voor een wallaby hebt gehad, wil je natuurlijk ook nog wel even kennis maken met wat andere soorten uit de Kangoeroefamilie. En uiteraard moet je zo’n ontmoeting even vastleggen met de camera.

 

wallaby, gameren. Yotam

Yotam maakt kennis met een Rode reuzenkangoeroe(© Helma van Dijk)

Yotam Lambooij, bedankt voor je goede zorgen en handelen ook namens je naamgenoot Yotam de wallaby!

 

Helma van Dijk,

Kangoeroe Werkgroep.

http://www.gunyah.eu/